Att förbereda sig inför en intervju

Ska du på intervju och är i behov av lite extra pepp? Då är det just dig jag skriver till.
Detta inlägg är nämligen inte menat att bli ännu en checklista – utan att förhoppningsvis ge dig som sitter med en oroskänsla i kroppen lite inspiration för hur just DU ska kunna vända nervositeten till din fördel. Det går faktiskt att träna sig till att bli bäst när det gäller.

Men hur gör man då?
På en intervju gäller det att leverera rätt bild av dig själv och sticka ut ur ett många gånger tufft startfält. Lite hårdraget handlar det alltså om att prestera under press – vilket i sig är en obekväm situation för alla. Därför är förmågan att bemästra dessa känslor och att förbereda sig på vad som komma skall, något som tenderar att skilja agnarna från vetet.

För att lyckas med detta behöver du utgå från dig själv och vilka orosmoln du har att jobba med från början. Därifrån kan du börja ladda upp både praktiskt och mentalt:

Rent praktiskt märks det tydligt om en kandidat har gjort sin hemläxa. Det handlar inte om att du ska kunna allt – men genom att ha koll på företaget, rollen och dina egna styrkor/svagheter gentemot profilen som efterfrågas, finns det goda förutsättningar för en givande diskussion.
Om jag skulle skicka med dig en hemläxa inför nästa intervju så skulle det vara att tänka på följande:

 • Öva på de klassiska intervjufrågorna innan! Tänk igenom konkreta exempel på saker du har varit med om, som kan vara relevanta för jobbet.
 • Undersök företaget! Se till att skaffa dig övergripande koll så att du är bekväm med att svara på frågan ”vad vet du om företaget?”. Kanske har det stått något i nyheterna på sistone som kan vara bra att känna till?
 • Läs in dig på rollen! Försök förstå vad som förväntas – och ta med dig de frågor som uppstår när du gör detta till själva intervjun.
 • Förbered dig på ”brain-teasers” som t.ex: ”Om du fick vara ett djur på savannen, vilket djur skulle du välja då?” Det är inte alltid dessa frågor dyker upp, men om det sker: försök att svara avslappnat och självsäkert. Frågan ställs för att testa ditt kritiska tänkande och hur bra du tänker på rak arm. Se till att lyfta fram din personlighet med ditt svar och försök svara med glimten i ögat!
 • Se till att ha allt redo för att undvika att vara ute i sista minuten! Stress strax före intervjun riskerar att rasera alla andra förberedelser – hur bra de än må ha varit.

När det kommer till den mentala biten skiljer det sig än mer från person till person. Så vem är egentligen JAG att berätta vad DU behöver göra för att känna dig redo att gå ut och prestera? Det råder dock ingen tvekan om att mycket sitter i huvudet – och att många matcher vinns just där uppe. Jag har förmånen att ha en chef och vän som har stor erfarenhet av just detta.  Så istället för ännu en checklista tog jag ett snack med honom kring mental uppladdning och hur han jobbar med detta – både som forward och företagsledare.

Hallå där, Mathias Svensson…

….VD på Effektiv och före detta fotbollsproffs i Premier League och IF Elfsborg.

 • Vad innebär uppladdning för dig?
  Uppladdning för mig är att göra sig beredd på den uppgift man ska ta sig an. Vare sig det handlar om ett möte, en match eller vad det än må vara så gäller det att se till att din prestation inte fallerar på de yttre omständigheterna du själv kan påverka. Uppladdningen ger resultat!

Som fotbollsspelare:

 • Hur brukade du ladda upp när det begav sig?
  Kosten var alltid viktig. Jag brukade se till att dricka mycket vatten på matchdag och hade alltid en egen rutin att gå en långpromenad på förmiddagen. Under rundan kände jag på kroppen och förberedde mig mentalt. För mig har det alltid varit viktigt att ha koll på vilka man möter och vilka deras styrkor/svagheter är. Väl ute på plan är det mycket tillfälligheter som spelar in, så det gäller att vara smart och snabbt utnyttja ett misstag som dyker upp.
 • Någon särskild match/matcher du var riktigt nervös inför? Varför just dem?
  Liverpool borta var speciellt. Jag har hållt på dem sedan jag var liten och skulle kanske inte säga att jag var nervös, utan snarare förväntansfull. Det var lite surrealistiskt att stå där i tunneln på Anfield och möta sina gamla hjältar.
  Hemvändarmatchen mot Kalmar 2005 var också speciell. Det var många olika känslor på samma gång: mycket glädje i att komma tillbaka till Elfsborg efter 10 år men också en vilja att prestera. Jag är van att bygga upp en press runt mig själv, samtidigt som jag hade varit skadad och inte kunnat spela på länge. Det var en speciell match.
  (Hur det gick? Elfsborg vann med 1-0 efter mål av Mathias Svensson)
 • Ändrade sig rutinerna inför en match i takt med att du blev mer erfaren?
  Man blev lugnare med åren. Det blev inte en lika stor grej att gå på stora arenor osv. Sen har jag alltid varit nervös innan match, men väl ute på plan så släpper det. Det är som om ”hjärnan slår om” och går in i ett matchmode. Och den nervositet man kände under uppvärmningen rinner av. Vetskapen ATT det kommer bli så gjorde såklart också att jag blev lugnare med åren.

Som VD:

 • Finns det tillfällen där du tillämpar samma typ av mentala uppladdning?
  Ja det finns mycket likheter, men den stora skillnaden är att det är mer flexibelt idag – som fotbollsspelare vet man exakt när matchen är och kan anpassa förberedelserna utifrån det. I affärsvärlden ändras möten med kort varsel, förutsättningarna ändras…så jag är mer på tårna idag eftersom det helt enkelt inte går att förbereda sig inför vad som komma skall. Men det är fortfarande viktigt att påverka de yttre faktorerna för att allt ska klaffa. Att tanka kroppen, bilen, och vara redo att prestera.
 • Vilka situationer kan ge dig magpirr idag? (Behöver ej vara jobbrelaterat)
  Det är i grund och botten samma som alltid: när vi lyckas göra något bra tillsammans. Vare sig man vinner en fotbollsmatch eller en ny affär så ligger det alltid mycket träning och många individer bakom.
 • Alla pratar om kicken man får av att gå ut på en fullsatt arena – många saknar det efter karriären: Vilka ”kickar” kan du få idag? Vad driver dig?
  Det som i grund och botten driver mig idag är att hjälpa människor – och arbetet med detta ger många kickar i sig: som när vi lyckas tillsätta rätt person på rätt plats, eller när vi hjälper någon som varit länge ifrån arbetslivet till ett jobb. Det är väldigt glädjande att det vi gör ger ringar på vattnet i form av nya samarbetspartners/samhällsprojekt. Det är någon som fortsatt driver mig framåt.

Som rådgivare:

 • Om du skulle ge en ung fotbollstalang ett råd inför framtiden?
  Det skulle nog vara att lyssna på de med mer erfarenhet. Inte för att kopiera någon annan, utan för att själv analysera vad som har fungerat för dom och applicera det till något som blir ens egen grej. Men också att tänka på ”hygienfaktorer” som mat, dryck och att vara en bra människa.
 • Om du skulle ge en kandidat ett råd innan en intervju hos Effektiv?
  Var dig själv och försök behålla lugnet. Då kommer du komma ut med att ha levererat rätt bild av dig själv efteråt. Vår förhoppning är att miljön när du kommer in till Effektiv ska hjälpa till med detta. Vi vill skapa en känsla av att man är en del av ett sammanhang och tona ner nervositeten hos kandidaten. Att man är en del av laget och står ”redo att hoppa in”.

….jag hoppas att detta inlägget också kan få dig att känna dig redo att hoppa in. Lycka till!

 

Oskar Johnsson
Researcher på Effektiv