Att nätverka sig genom karriären

Tidigare har vi pratat om att vässa sitt CV och uppladdning inför en intervju. Men hur närmar man sig drömjobbet utan att vara aktivt arbetssökande?
Detta inlägg handlar om hur du genom hela karriären bygger upp ditt eget varumärke, skaffar dig ett relevant nätverk – och ger dig själv förutsättningar att nå dit du vill.

Nätverkandet var något jag själv fokuserade mycket på som ny i arbetslivet. Jag drev enskild firma parallellt med gymnasiet, vilket gjorde att jag gick på mässor, events, föreläsningar – och därigenom kom i kontakt med människor som var långt mer erfarna än mig själv. På så vis kunde jag skaffa mig en annan slags kunskap än den man läser sig till – men också bygga mitt eget nätverk och till viss del även ett namn inom vissa kretsar.

Det kan du också göra! Men hur?

När det kommer till nätverkande gäller det att hitta sin egen väg – för att känna sig bekväm och därmed ge rätt bild av sig själv. Det finns egentligen inga rätt eller fel, men jag vill skicka med några tips för att du ska kunna hitta vad som känns rätt för just dig:

 • Gör det inte onödigt komplicerat!
  Det är lätt att komplicera till kontakttagandet med nya personer – så för att komma över den första tröskeln innan konversationen flyter, kan det vara bra att ställa öppna och nyfikna frågor som öppnar upp ett samtal.
  Exakt vilka dessa frågor är beror såklart på tillfället, men undvik generellt sett frågor där det enklaste svaret är ”ja eller nej”.

 • Var genuin och ärlig!
  I ett nätverkssammanhang är alla där av mer eller mindre samma anledning som du själv. Så kom ihåg att det är ett givande och tagande och ha med dig att det upplevs ganska ”oskönt” när någon går dit med en annan inställning.
  Se det istället som något utvecklande och kul – då kommer bra saker att komma till dig ändå.
 • Se långsiktigt på ditt nätverk!
  Var nyfiken och öppen när du träffar nya människor. Ditt nätverk är något du bär med dig och kommer att fortsätta bygga under hela din karriär. Lite av tjusningen är att du sällan vet vad ett möte kommer att ge – förrän efteråt.
 • Med det sagt: håll dig till din röda tråd!
  Även om du går in med ett öppet sinne så gäller det vara strategisk i de val du gör. Du vill såklart att relevanta möjligheter dyka upp längs vägen – så se till att förmedla rätt bild av dig själv, att knyta rätt kontakter och att synas i rätt sammanhang.

Tre fokusområden

När du är igång med ditt nätverkande kommer du snabbt märka att det finns mängder av tillfällen att både knyta nya och bearbeta gamla kontakter – fysiskt som digitalt. Därför kommer det antagligen falla sig naturligt att du med tiden börjar fundera över hur du kan strukturera upp ditt nätverk för att ha koll på dina kontakter, både idag och framöver. Det är nu du börjar bli redo att nätverka strategiskt.

Mitt bästa tips till dig som befinner dig där är att ha siktet inställt på tre olika horisonter parallellt. Enkelt förklarat handlar det om att nätverka utifrån:

 • Dit du vill:
  Kanske har du någon redan idag som du ser upp till och tänker att ”där vill jag vara en vacker dag”? Ta kontakt med den personen! Se till att ni träffas. Bara i vår stad kryllar det erfarna men också hjälpsamma personer, som absolut inte skulle titta snett på en yngre förmåga som ser upp till en. Tvärtom!
  Många väljer att skaffa sig en mentor. Alla behöver absolut inte gå så långt, men utbytet av erfarenhet mellan någon som har gjort resan och någon som står inför densamma är supernyttigt. På många plan.
 • Där du är:
  Glöm inte bort personerna i din egen sits. Här finns också massor att både lära och lära ut!
  Att kroka arm med en kompanjon och dela så väl utmaningar som glädje med i vardagen är verkligen guld värt.
  Se till att göra saker ihop! Det är roligare att komma två till en tillställning och nyttigare att kunna utvärdera det tillsammans efteråt. Jag brukar jämföra relationen med att han en träningskompis: man triggar varandra, pushar varandra – och gör varandra lite bättre hela tiden.
 • Längs med vägen:
  Glöm inte bort att situationer i ditt liv kan ändras, för så väl dig som andra – och du vet återigen inte på förhand vilka möten som kommer visa sig mest värdefulla efteråt. Så fortsätt vara öppen, nyfiken och se till att ta vara på de möjligheter som dyker upp. Dela dina visitkort, lägg till folk du har träffat på Linkedin och inte minst: visa intresse för andra!
  Se till att sticka ut på rätt sätt, för när allt kommer omkring så är det just människorna man kommer ihåg från dessa sammanhang. Du vill vara en person man kommer ihåg. I positiv bemärkelse.
Avslutningsvis…

Jag vet att nätverka kan upplevas som jobbigt, nästintill otäckt för många. Att detta går långt ifrån hand i hand med allas personlighet. Men genom att hålla dig till din röda tråd och välja de ämnen du faktiskt är intresserad av, kommer det förhoppningsvis kännas ganska naturligt en vacker dag – och når man aldrig dit kanske man rentav istället ska behöva backa ett steg och fundera på om man valt rätt yrkesväg från början. Det är viktigt att brinna för det man gör.

PS. Att nätverka dig till drömjobbet behöver inte betyda att du vill byta arbetsgivare. De kunskaper, erfarenheter och kontakter du samlar på dig kan även hjälpa dig att ta nästa steg inom det företag du redan är.
Lycka till!

Vill du veta mer om hur du kan bli en del av Effektivs nätverk?

Kontakta mig på:
Oskar Johnsson
oskar@effektiv.se
033-4303853