Borås Basket – Vinnare på basketplanen

Basket

Imorgon drar basketsäsongen igång för Borås Basket. Effektiv är stolt sponsor och självklart ville vi stämma av läget med Head Coach Henrik Svensson.

Hur har ni laddat inför starten?
Vi har laddat med väldigt mycket träning. Ibland så mycket att man själv som tränare tappar både rums- och tidsuppfattning. Vi har också haft en hel del video på de matcher vi har spelat, både för att se oss själva, vad vi gör bra samt vad vi måste förbättra. Sen har vi även lagt tid på att bygga kemin i gruppen och lära känna varandra. Vi har även jobbat med Jim Thuresson (f.d förbundskapten i Basket under 25 år) och han har haft samtal med spelarna, både individuellt men också som lag.

Vi på Effektiv arbetar för att skapa vinnare i arbetslivet, hur gör ni för att skapa vinnare på basketplanen?
Det är en komplex och intressant fråga! Självklart pratar vi mycket om att ta för sig på planen och våga. Vi säger att vi hellre försöker och misslyckas än att vi inte försöker alls. Vi försöker lägga mycket tid på att fokusera på det som spelarna gör bra, visa det för dem och lyfta fram det. Dels för att ge spelarna självförtroende men också för att det skall vara tydligt vilken roll de skall ha. För oss är det viktigt med roller och att spelarna skall in i sin roll och göra det dem är bra på. Det låter kanske lite konstigt men får spelarna utföra det som de är bra på, på planen så brukar de oftast lyckas bra och brukar då växa i detta. Detta brukar sedan ge lite ”ringar på vattnet” eller ”snöbollseffekt” i form av att spelarna får starkare självkänsla och vågar mer. De får också en vana av att lyckas med det dom gör vilket brukar få spelarna att sedan våga att prova nya saker och utveckla sig. Vi har sen också många tävlingsmoment på träningarna för att träna oss i att tävla och kämpa för att vinna.

Vad är nytt för i år när det gäller Borås Basket?
Vi har några nya spelare i Borås Basket. Vi har i år i rekryteringen letat efter lite mer rörliga spelare än förra året, samt att vi också letat efter spelare som har mer offensiva kvalitéer som spelare.

Vilket lag ser ni som en utmaning i år?
Det är flera lag som ser väldigt starka ut och som har satsat hårt, men jag tycker att Norrköping verkar bra och är även regerande mästare. Södertälje har förstärkt sitt lag med flera bra spelare och de kan bli riktigt bra. Jämtland är ett lag som själva sagt att de skall utmana topplagen på allvar i år och de har värvat bra spelare. Sen måste man självklart nämna Luleå som alltid har ett bra lag.

Kommer vi få se magiska dancemoves i pausunderhållningen?
Det förväntar jag mig och det hoppas jag verkligen. Tyvärr har jag inte möjlighet att se dessa fantastiska dansare själv då vi pratar med spelarna i pauserna. Dock så brukar jag alltid sedan på natten, när jag ser vår match kolla på deras uppvisningar. Även min sambo brukar vilja se på matchvideon för att se dansarna, de är verkligen fantastiskt duktiga och har en enormt härlig energi. Det har faktiskt hänt att jag sett nån spelare kolla på dansarna istället för att lyssna på vad jag eller Henke C säger i timeouts.

Vad vill ni säga till de som aldrig har varit och kollat på en match?
Oj det var svårt, om man inte har sett någon match så måste man gå dit i år, och man bör se ett par matcher för att förstå spelet tror jag. Jag tycker dock inte att man i början skall lägga så mycket tid på att förstå reglerna eller undra varför jag skäller så mycket på spelarna eller domarna. Utan jag tycker man skall kolla farten i spelet och fighten som är i matchen mellan spelarna. Självklart så måste man se dansarna i pauserna. Sen är vi även ett lag med mycket stor förankring där alla tre coacher är från Sjuhärad och flera av spelarna i laget (nästan halva laget) är i från Sjuhärad.

För er som verkligen vill sätta er in i reglerna så finns allt ni behöver veta här http://www.basket.se/globalassets/svenska-basketbollforbundet-domare-och-kommissarier/dokument/regler/2017officialbasketballrules_final_low.pdf

Vi ses imorgon i Boråshallen! 19:04 är matchstart, be there or be square.

#förvinnareiarbetslivet #EnjoyThePassion