Säsongen 2019 hos oss på Effektiv

Bild på Mathias Svensson

Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att summera säsongen 2019. En säsong som har präglats av laganda, nya matcher, flera kontor och inte minst en långsiktig taktik. En taktik som krävs när vi nu känt av konjunkturläget på marknaden.

Året för Effektiv började redan i oktober och november 2018 när vi startade två nya lokala kontor i Varberg/Falkenberg och Halmstad. När vi etablerar Effektiv på nya orter har vi ett långsiktigt tänk. Man går inte till Champions League första året utan sätter grunderna för att lyckas längre fram. I alla matcher så bör man gå tillbaka till försäsongen och man behöver träna för att nå sina mål över tid.

När jag skriver att vi etablerar oss genom ett långsiktigt tänk så menar jag att vi först hittar en lagkapten som sedan även blir sportchef för att hjälpa till att värva in dom som skall hjälpa oss att vinna serien. Vi hittar under tiden ett kontor och i båda ovan fallen, med Halmstad och Varberg/Falkenberg, så dröjde det innan våra lagkaptener hade något kontor att sitta på och flyttade in ca 3-6 veckor efter att vi offentliggjorde att vi körde igång. Därefter började vi att leta affärer. Normalt brukar man sällan etablera sig innan man har affärer i hamn. Så tänker inte vi. Vi vill tänka långsiktigt och inte köra en quick fix, allt för att relatera till ett av våra värdeord Långsiktighet. Det händer allt för ofta i vår bransch, att många har ett allt för kortsiktigt tänk med snabba affärer i åtanke. För oss är det viktigare med en långsiktighet, vi vill vara en lagkamrat till våra kunder. En lagkamrat som ska finnas där över tid.

Varberg/Falkenberg har med kaptenen Johannes Forsberg spelat framåt tillsammans med Ingrid Törngren, som närmast kommer från resebranschen. Laget har utökats med Christoffer Karlsson under våren, han kom in med en lång erfarenhet inom bemanningsbranschen. Under första år har man gjort flertalet rekryteringar och fått in över 30 kunder, vilket är en magisk start på verksamheten.

Halmstad med Per ”Texas” Johansson i spetsen startade med en större affär ganska snabbt efter etableringen som gjorde att vi byggde varumärket med att skapa lagandan i Janne Andersson-Land. Vi startade med ytterligare en Premier League-spelare i Jesper Mattsson och även en erfaren rekryteringskonsult med 15 års erfarenhet i Madeleine Neidert. Vi har även gjort klart med ytterligare ett stjärnskott i Henric Westerberg som tydligen spelat vänsterback och kommer kampera om samma position som Texas framöver för att vinna fler matcher i Halmstad. ”Jönne”, som han kallas, har varit i branschen i 13 år med försäljning och kommer vara ett fantastiskt tillskott till Effektiv i Halmstad. Vi har även stärkt upp laget i Halmstad med Jimmy Luhanka, med sina 12 år inom branschen.

Våra kontor i Göteborg och Borås har under året fortsatt kämpa hårt för att vinna flera matcher genom våra befintliga stjärnspelare. Vi har fått in Anel Foric som konsultchef i Göteborg och i Borås har vi även kunnat välkomna fler lagspelare till vår verksamhet. Gustav Jannerland, som kundansvarig, kommer verka för ett större nätverk inom Sjuhärad/Göteborg/Skaraborg. Vi har fått en researcher i Oskar Johnsson som hittar nya forum för att möta kandidaterna. Linda Carlsson kommer i sin roll som Konsultchef/Säljare verka inom industrin och har fem års erfarenhet inom branschen. Hon kommer tillsammans med vår nya spelare Viktoria Stomberg, Bemanningsadministratör, fortsätta lösa kunders bemanningsbehov tillsammans med våra befintliga spelare i startfältet. Vi kan även presentera vår nya satsning inom Stöd och Matchning som startat detta år med Farzad Golkar och Matilda Svensson i spetsen.

Under dom senaste 4 åren så har jag ideellt engagerat mig för att försöka driva ett projekt för Borås stad inom funktionsnedsättning och för att få ut dessa superstjärnor på arbetsmarknaden 2020-2022. Det blev Borås Basket som genomförde IOP med Borås stad om en ersättning på 3 miljoner över 3 år, där Petri Pitkänen anställs och skall arbeta hårt för att få ut fler med funktionsnedsättning i arbete. Något som känns gott i hjärtat. Ett led i detta är exempelvis att vi på Effektiv har välkomnat en värdinna till vårt kontor i Borås, som alltid lyser upp tillvaron med sitt leende: Ulrika ”Ulle” Sandberg. Jag är väldigt glad över att ha Ulle som chef, hon är fantastisk när hon tar emot alla våra kandidater, kunder och kompisar i receptionen.

Som ni kanske känner till gillar vi att ge tillbaka till samhället. I år har vi skänkt pengar till bl.a. Barncancerfonden, Wall of Kindness och Varberg för liv. Tillsammans med Varberg för liv kommer vi anordna en cykeltur till våren som går från Varberg till Göteborg, håll utkik efter den. Som alltid stöttar vi Garissa och Erikshjälpen. Vi har också haft glädjen att få bjuda in Team Rynkeby till oss på Effektiv, tack för ert arbete!

Vad har hänt mer i år?

Vi har fått både nya och återkommande kunder vilket är otroligt roligt. Idag rekryterar vi inom väldigt många områden, branscher och befattningar, alltifrån VD till parkeringsvärd. Detta år har vi exempelvis haft fem VD-rekryteringar. Vi har sett ökade förfrågningar när nya branscher växt, såsom IT och E-Commerce där vi har många referensuppdrag. Som ett led i det har vi fått äran att sitta med i ledningsgruppen för att ta fram nya IT-utbildningar till Borås.

Vi har även kommit med på kompetensföretagens topp 25-lista av alla bemanningsföretag i Sverige, där vi just nu ligger på 19:e plats. Jag är sjukt stolt över att vi har hamnat på denna lista.

Utöver bemanning och rekrytering samt stöd och matchning kan vi från och med i år även erbjuda en helt ny produkt till våra kunder: Coaching. Genom detta hjälper vi våra kunder att vässa laget och utveckla skarpa nyckelspelare som lyfter hela laget till sin fulla potential i allt från en onboarding efter en rekrytering, till att man behöver utveckla vissa kompetenser.

Året har även bjudit på event här på Effektiv, bland annat när våra kunder fick följa med på matchen mellan Elfsborg-Hammarby när vi var matchvärdar och när våra konsulter fick komma på sommarfest med Hawaii-tema. Internt på kontoret har vi genomfört ett gediget värderingsarbete för att uppdatera våra värderingar, en ständigt pågående process när man är ett värderingstyrt bolag. Med Effektiv vill jag bygga ett långsiktigt hållbart varumärke, med tydliga värderingar och personal som utvecklas och mår bra.

Våra rötter inom idrott och lagsport genomsyrar hela vårt bolag. Detta har visat sig även detta år. Vi har under året sponsrat såväl mindre föreningar som elitverksamhet: Team Rynkeby, Halmia IF, Ulricehamns IFK, Bollebygds IF, Laholms FK, Borås Basket, Äspereds IF, Varbergs Handbollsklubb, Bergdalens IK, Borås GIF Skidor, IFK Göteborg, Brämhults IK, Kipara Golf Charity, Halmstad Badmintonklubb, Kretsloppet i Borås, GAIS, Fristads Innebandy, Sandared/Sjömarkens IF, Borås Fältrittklubb, Destination Gymnasiet, IF Elfsborg, Borås GIF Fotboll, Örgryte IS, Ulricehamns Handbollsklubb, Halmstad BK Futsal, Limmareds IF, Onyx Sportcenter, Warbergs IC, BAIK Futsal, Sävehof Handboll, Borås HK, Byttorps IF, Borås Bandy, Kronängs IF, Norrby IF, Business & Sports Club, Borås HC, Uport i Ulricehamn, Halmstad BK, Borås Golfklubb, Gånghester/Målsryds IF, Mariedals IK, Ekhagen Live, Actionrun, Borås IBF, Padel Center Viared, Halmstad Konståkning, Hestrafors IF, IF Elfsborgs Flickakademi, Bra kompis, Borås Skidklubb, Tvärred/Vegby FC, Sjuhärdas Barncancergala, Sven-Erikson Gymnasiet Borås, FC Lockryd, Dalstorps IF, Ymer Volleyboll, Fristad GOIF, Parkteatern, Sparsörs AIK och Mira Göransson (fantastisk tjej på skidor!).

Avslutningsvis vill jag uttrycka min största tacksamhet till er kunder, konsulter, kandidater och medarbetare med deras familjer som gjort det möjligt för oss att återigen ta emot Di Gasell-priset för andra året i rad. Stort tack till alla som gör vår resa möjlig.

Och ni, det var även tillsammans med er vi i år fick ta emot utmärkelsen som Årets Företagare där samhällsengagemanget stod i fokus. Denna fina utmärkelse är vi många som delar. Detta fina pris är vi många som har tränat hårt för. Denna utmärkelse och ära är ett bevis på att mitt lag har haft helt rätt taktik. Jag är bara den galet stolta tränaren som fick ta emot det.

Mathias Svensson
En i laget

Bild på Mathias Svensson