Att göra sig aktuell när marknaden svänger

För ett par månader sedan satte min kollega Sanna och jag upp en gemensam bloggplan för 2020. Temat för april blev ”Att göra sig aktuell när marknaden svänger”. Vid denna tidpunkt var Corona bara ett bryggeri för oss båda. Idag känns inlägget skrämmande rätt i tiden – och frågan har blivit mycket större än någon hade kunnat förutspå.

I tider när inte ens experterna vet vart vi är på väg ställer jag mig frågan hur detta inlägg ska formuleras. Jag har funderat och haft ovanligt svårt att hitta orden. Känt mig osäker på om mina tidigare tankar fortfarande är gångbara. Rädd att trampa någon på tårna.
Men för 2 veckor sedan ställdes min egen värld upp och ner. Jag varslades och blev en av dem som drabbats av effekterna kopplat till Covid-19. Plötsligt blev det enklare att hitta orden, när jag kunde utgå från mina egna känslor – men tala för alla därute som befinner sig i samma situation.

Jag försöker alltid vara personlig i både mitt skrivande och under möten med människor. Det ger mer nyanser, och jag tror att det underlättar för folk i allmänhet att ta sig till något eller någon.
Jag vet att det finns de som har det värre, men i min privilegierade lilla bubbla, var beskedet att jag kommer mista jobbet tufft – på flera plan. Ett virus från Kina hade kommit från ingenstans och ändrat spelreglerna helt i mitt liv. Jag ska gifta mig och flytta till hus i sommar – och det 2020 som bara för några veckor sedan såg ut att bli det bästa året någonsin, började alltmer likna en mardröm…
Detta är min verklighet. Livet känns – som för många andra – som en berg- och dalbana man åker för första gången. Känslorna går upp och ner och oavsett hur mycket man gillar fart, ska det bli skönt när åkturen är över och man står stadigt på marken igen.

Historiskt sett har dock flera av våra mest framstående bolag fötts ur just kriser. Kriser tvingar oss att tänka nytt. Det pushar oss ta klivet ur vår egen komfortzon och greppa möjligheter vi annars hade låtit bli. Alla behöver inte bli superentreprenörer, men just att vidga sina vyer lite grann är positivt – oavsett vart man har sin ambitionsnivå.
Frågar du mig tror jag att innovation blir ett nyckelord för att ta oss igenom detta tillsammans. Det kommer att krylla av onyttjad kompetens framöver. Samtidigt kommer utmaningarna på marknaden se annorlunda ut. Nya behov kommer att uppstå. Så frågan vi alla bör ställa oss är: Hur kan jag hjälpa till?

Vad kan DU bidra med?
Alla hanterar kriser på olika sätt. Man vet sällan på förhand hur man kommer tackla ett jobbigt besked.  För egen del återfann jag min drivkraft genom att tillåta mig att drömma. Jag målade upp en bild hur saker skulle kunna lösa sig i det bästa av världar. Det fick mig att se möjligheter igen, det boostade mitt självförtroende – för när man väl har en tro på att saker löser sig, blir det så mycket enklare att tratta ner drömmarna i en mer realistisk handlingsplan.

Detta är mina tips till dig som har det tufft just nu:

  • Våga drömma även i tuffa tider!
    Vad vore just ditt drömscenario? Bara genom att ställa dig själv frågan kommer du att lära dig mycket om dig själv och vad du är riktigt bra på.
  • Tänk i nya banor!
    Det är lätt att köra på i gamla hjulspår, men nu har du chansen att uppdatera bilden av dig själv. Är det läge att söka in till den där utbildningen? Kanske passar det dig bättre att jobba som interim (underkonsult)?
  • Tro på dig själv! Möjligheterna därute må vara färre än vanligt, men människors benägenhet att se förbi skallkraven desto större. Tveka därför inte att söka en tjänst du tror dig kunna passa för och motivera varför.
  • Ta hjälp av ditt nätverk!
    När du landat in i punkterna ovan ska du se till använda ditt kontaktnät för att nå ut med din bästa version av dig själv.

Avslutningsvis
För någon som precis har förlorat sitt jobb kan dessa uppmaningar vara svåra att ta in. Peppen kan snarare kännas irriterande.
Jag har precis varit där själv och säger inte att det kommer bli enkelt. Det kommer finnas dagar när man tvivlar. Nätter när orostankarna tar över. Men däremellan gäller det verkligen att omvandla all frustration till motivation. Du löser detta, min vän. Saker blir inte alltid som har tänkt sig men det kan bli bra ändå.

Oskar Johnsson
Researcher på Effektiv