Och så var det det där med Curriculum Vitae…

Bild på person som skriver CV

Kanske är du där nu. Kanske är du där inom en snar framtid. Stunden när du har sett din drömtjänst och du ska börja formulera ditt CV. Krångligt, kravfyllt och kämpigt kan vara några av de känslor du har. Tipsen du läser om på diverse sidor kan bli till krav och du kommer snart att märka att de olika sätten att skriva ett CV på är lika många som Zlatans guldbollar. Funktionellt CV, tematiskt CV, kronologiskt CV, CV-mallar och tips i mängder, var ska jag börja och var ska jag sluta? Det här blogginlägget är inte till för att ge dig en mall som du slaviskt bör följa, men jag kommer att ge dig en inblick i hur jag som rekryterar tänker när du söker en specifik tjänst. Jag som sitter på andra sidan. Jag som är mottagaren av ditt CV. Förhoppningsvis kan jag förändra din syn på svårigheten kring ett CV, om det är så du känner. Samtidigt kommer jag inte att sticka under stolen med att jag ställer krav på ett CV utifrån de krav som tjänsten innebär. Ditt engagemang för tjänsten börjar redan här. Vid CV:et. Undvik ett slarvigt och oengagerat CV – det är din entrébiljett till rekryteringsprocessen.

För att konkretisera är det två viktiga delar att ha i åtanke: Innehåll och struktur. Som rekryterare är mitt fokus innehållet, dvs. din erfarenhet och dina kompetenser, dock är det inte att förminska vikten av strukturen. Se det som skyltfönstret till ditt CV. Ett oputsat fönster gör det mycket otydligt att se in.

Innehållsmässigt kan en god idé vara att dela in sitt CV i kategorier, här är valen många. Utbildning, arbetslivserfarenhet, specialistkunskaper, språk, IT- kunskaper och övriga meriter samt referenser är en tänkbar uppdelning av innehållet. Du kan även välja att ta med kategorier av mer informell karaktär, såsom målsättning och personlig information, men glöm då inte bort att du även har ett personligt brev att fylla. Som rekryterare vill jag veta mer än enbart din befattnings titel. Att arbeta som ekonomiassistent på ett företag behöver inte betyda samma som på ett annat, tydliggör gärna kortfattat dina arbetsuppgifter. Resultat och förvärvade kompetenser kan vara ett alternativ att tillägga, men kom då ihåg att relatera till den specifika tjänst du har sökt och ta upp det som är relevant. Min bedömning utgår från min verksamhetsanalys och kravprofil av tjänsten – jag söker efter matchningen.

Struktur och formalia. Vän av ordning älskar det, slarvern är mindre förtjust. Oavsett var på skalan du upplever att du befinner dig, är strukturen på ditt CV till för en anledning. Vi som ansvarar för den specifika rekryteringen kan få in mängder med ansökningar. Kort och koncist är ledorden här. Vissa rekommenderar att två sidor är gränsen. Jag kommer inte att blunda för ett CV som är skrivet kortare eller längre, men själva orsaken till rådet är att det du skriver ska vara relevant och kortfattat.

När det gäller indelningen på ett CV kan man tala om en slags omvänd kronologi. Till skillnad från många andra texter, ska du i ditt CV berätta om ditt senaste arbete först. Därefter går du kronologiskt bakåt och den erfarenhet som inledde din karriär ska följaktligen stå sist. Definiera mellan vilka tider du har haft en viss befattning och gör det synligt om det är en pågående tjänst. Glöm inte! Innan du skickar in dina ansökningshandlingar – läs igenom en extra gång. Ett CV med slarv-och stavfel kan betraktas som oengagerat.

Mitt sista tips till dig som är i CV-skrivandet: Var ärlig! Framhäv gärna dina erfarenheter och kompetenser, men krydda inte med felaktig information. Vårt arbete är att dagligen matcha kandidat med tjänst och företag, ditt CV är som en trailer av din karriär och vid intervjun kommer vi att gå in på djupet.

Välj och vraka bland tipsen jag har gett dig, välj godbitarna. Låt mig lära känna dig redan vid CV:et – vad tycker du är viktigt att prioritera? Och du, lycka till! Drömjobbet väntar på dig.