Vad ska jag bli när jag blir stor?

Är det dags för en omstart eller en nystart?

Kanske är du i ett skede där du varit igång ett tag på arbetet efter semestern – men din motivation är någon annanstans. Kanske är du i ett skede där rådande pandemin har tagit jobbet ifrån dig. Oavsett, kan det vara läge för en omstart eller en nystart.

Vi har redan belyst vad rådande pandemi orsakat oss. Sorg och smärta. Ekonomiska konsekvenser. Kommer jag att förlora jobbet? Kommer jag att förlora min förälder? Oroligheternas tid är nu. Men vad gör den med oss mer? Den får oss att reflektera i stora proportioner om jaget, identiteten och framtiden. Kommer det finnas ett jag före Corona och ett jag efter Corona? Kommer det finnas en skillnad av vad jag värderar i framtiden? Kanske är svaret ja på den frågan.

Sudda ut tvivlet

Identitet och meningsfullhet har inte sällan koppling till ett arbete. Vid ett arbete känner man sig oftast behövd och det kan skapa mening i sitt liv (tillsammans med mycket annat såklart). När arbetet rycks ifrån dig, i denna tid kanske mer ofrivilligt än frivilligt, kan tvivel bli påtagligt.

Jag vill inte att du ska tvivla. Vare sig på dig själv eller på din framtid. Kan vi tillsammans vända denna oroliga tid till något annat? Till en nystart? Låt oss i alla fall försöka.

Men nu till den stora frågan som kanske följt dig sedan barnsben men som blivit extra påtaglig i denna tid: Vad ska jag bli när jag blir stor? Om det är dags för en nystart – hur vet jag hur den nystarten ska se ut?

Kartlägg dig själv!

Kartläggning. Det kanske inte låter så roligt, men det behöver faktiskt inte vara krångligt! Gör det på ett sätt som passar dig och utifrån dina behov. Uppskattar du papper och penna, där du får skapa en traditionell tankekarta? Gillar du att strukturera i Excellistor? Visualisera via bilder?  Gör det på ditt sätt. Och du, jag hjälper dig med vilka områden du kan kartlägga.

 • Mitt nuläge
  • Var står jag precis just nu? Beskriv utan filter och utan värderingar. Ta bort tankar som “det är inte här jag vill vara just nu” utan beskriv utifrån ett mer objektivt perspektiv.
 • Mina intressen
  • Vad tycker jag är roligt i livet – på riktigt? Vilka fritidsaktiviteter och intressen ger dig energi och får dig fullt entusiasmerad? Glöm andras bild av vem du är och vad du gillar. Utgå från dig.
 • Mina kompetenser och förmågor
  • Fram till idag – vad har jag förvärvat för kunskap, kompetens och vad har jag för förmågor? Låt beskrivningen få gälla både praktiska verktyg som t.ex. Excel till förmågor såsom analytisk förmåga. Här har jag märkt att många underskattar sitt förråd av kunskap. Du kan mer än vad du tror.
 • Min erfarenhet
  • Vilken formell kompetens har jag införskaffat mig i form av utbildning och yrken? Punkta upp dina erfarenheter här.
Mitt önskade läge – Motivation!

Efter att du gjort en kartläggning vill jag att du ska börja drömma. I detta skede skulle jag önska att du lade kompetens och erfarenhet åt sidan och starkt fokuserar på motivation. Vart vill jag imorgon? Vart vill jag om ett år? Fem år? Låt dig inte hindras eller blockeras av brist på kunskap inom ett visst område. När man börjar våga drömma stort kommer fiende-tankar som ett brev på posten. “Det där klarar jag aldrig” “Det där är inte realistiskt”.

Men jag skulle ärligt vilja veta: Om du lägger ifrån dig alla hinder – vart hamnar du då?

Vilka verktyg har jag?

När du har kommit till detta skede är det dags att börja inventera vad du har för verktyg för att nå ditt önskade läge. Hur minskar vi glappet mellan ditt nuläge och ditt önskade läge? Verktyg och resurser kan exempelvis handla om: Vilket stöd har jag i min närhet? Vem har jag i mitt nätverk som kan hjälpa mig mot mina mål? Verktyg och resurser kan även handla om utbildning eller kurser som står i relation till ditt nästa drömjobb. En idé kan vara att träffa en studie- och yrkesvägledare som finns såväl på central som regional nivå. Även vi på Effektiv har studie- och yrkesvägledare samt arbetsmarknadskonsulter där du kan få råd och stöd. Vi erbjuder även coaching samt möjlighet att träffa en rekryteringskonsult förutsättningslöst.

Att våga!

Till syvende och sist handlar mycket om att våga. Att byta inriktning och väg i karriären är inte alltid enkelt och kräver en hel del mod. Men tänk på de resultat som det kan ge?

Friskt vågat, hälften vunnet. Nu är det dags för dig att bli en vinnare i arbetslivet.

Sanna Johansson