”Vi kan hjälpa kandidaterna med alla steg i jobbsökarprocessen”

Ofattbart. Surrealistiskt. Denna kris till följd av covid-19 har rubbat vår värld och den trygga plattformen vi kanske upplevde att vi hade, har med blixtens fart ryckts undan våra fötter. Det svajar. Vi står ostadigt. Och även om det är en ringa tröst, så står vi ostadigt tillsammans. På distans. Men ändå tillsammans. Varsel och arbetslöshet rubricerar nyheterna. Hur ska vi kunna ta oss ur? Hur ska vi framförallt kunna ta oss ur något vi inte vet slutdatumet på?

Vi kommer att få lära oss att stå ostadigt ett tag. Det ostadiga kommer på något sätt att bli det fasta. Ungefär som uttrycket att förändring är det konstanta tillståndet. Vi måste förhålla oss till det. Men vi måste också hjälpas åt. Och till dig som står utan arbete idag vill jag presentera mina kollegor för dig, som just finns här för att hjälpa dig.

Hej Farzad och Matilda!
Vilka är ni?

– Mitt namn är Farzad och jag är affärsområdeschef för Effektiv Matchning. Jag har tidigare arbetat i en likvärdig roll och som jobbcoach samt på Arbetsförmedlingen. Detta har gjort att jag har samlat på mig kunskap och framförallt värdefulla arbetsgivarkontakter.

– Jag heter Matilda och är examinerad studie- och yrkesvägledare och har sedan min examen arbetat hos Effektiv Matchning.

Vem kan få hjälp av er?

– Du som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen är välkommen till oss, informerar Farzad. För att bli berättigad till tjänsten behöver du tala med din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Vad är era tankar gällande dagens rådande situation och hur kan ni vara till hjälp?

– Det vi ser på dagens arbetsmarknad är att det är många som har varslats och det blir mer konkurrens om de lediga jobben, beskriver Matilda. Nu, framförallt i dessa tider, är det viktigt med arbetsgivarkontakter.

– Det är just där vi kan vara till hjälp, fortsätter Farzad. Många av kandidaterna kanske inte har referenser här i Sverige eller har inte erfarenheten. Hos oss kan de få referenser och vi kan hjälpa genom våra arbetsgivarkontakter.

– Vi hjälper kandidaterna genom alla steg i jobbsökarprocessen, berättar Matilda. Både när det gäller motivation och den mentala förberedelsen, exempelvis inför, under och efter en intervju. Vi kan hjälpa till att göra CV:et starkare, det är ju ofta den första kontakten med arbetsgivaren och det är viktigt att göra ett gott intryck. Vi individanpassar kandidatens tid hos oss. Har du redan ett bra CV, då lägger vi istället insatsen där den behövs för just ditt behov. Vi kan vara ditt bollplank.

Vad finns det för olika vägar in på arbetsmarknaden, som idag inte ser ut som den gjorde för några månader sedan?

– Ett exempel är det sociala nätverket, beskriver Matilda. Vilka har du i ditt nätverk som kan vara ett steg mot ett nytt arbete? Har du någon tidigare kollega som kan hjälpa dig? Ta alla tillfällen du kan och våga utmana dig själv att ta kontakt. En annan väg att gå är sociala medier, fortsätter Matilda. Det gäller att inte bara finnas, utan att synas och bli upptäckbar av rekryterare. Genom sociala medier, såsom LinkedIn och andra digitala plattformar kan du också bredda din sökradie.

– I svåra tider tvingas man till olika former av utveckling, instämmer Farzad. Att lära sig digitala lösningar är en del, här finns också Effektiv Matchning som stöd. Vi kan guida i digitala verktyg. Ytterligare en väg in på arbetsmarknaden är utbildning. Vid en sådan här situation kan du välja att gå en kurs och testa något nytt.

Vilka tips skulle ni vilja dela med er av till den som står utan arbete till följd av covid-19?

– Ett konkret tips är att ha ett konkurrenskraftigt CV. Vi har ett blogginlägg på vår hemsida som berör detta ämne. Det är också bra att anpassa sitt personliga brev till varje specifik tjänst man söker. Skicka inte samma personliga brev till olika tjänster, tipsar Farzad. Det blir för genomskinligt.

– Våga vara kreativ, uppmuntrar Matilda. Utöver CV, kan man exempelvis spela in en video eller hitta andra sätt att stå ut i mängden. Jag har sett arbetssökande som låtit kollegor spela in filmklipp på hur det är att arbeta med personen. Det är nytänkande! Sist men inte minst: Våga ta hjälp. Exempelvis av oss inom en stöd- och matchningsverksamhet.

Ett sådant här läge kan minst sagt förändra människors tillvaro. Hur skulle ni råda till att öka motivationen?

– Vad som motiverar en person är individuellt. Det jag brukar ta upp med kandidater är att vi alla har varit med om tuffa saker i livet och ofta sitter vi inne på verktygen själva, berättar Matilda. Det svåra är att se dem. När har du kommit segrande ur en svår situation? Vad gjorde du i den situationen? Var det exempelvis viktigt med känslomässigt stöd? Eller satte du upp tydliga mål? Tävlade du mot dig själv? Se tillbaka på dina tidigare använda verktyg och se om de kan passa nu.

– Försök se lösningar, den här situationen kommer vända någon gång, tillägger Farzad. När det väl vänder är det viktigt att vara på tårna och har du exempelvis kompetensutvecklat dig eller tagit hjälp av bland annat Effektiv Matchning så kommer du vara förberedd.

Er verksamhet har varit igång ett tag. Har ni några ljuspunkter att dela med er av?

– Absolut! På denna korta tid har vi fått ut många kandidater i arbete som nu har fått chansen att visa vad de går för, säger Matilda.

– Ja, för vissa av kandidaterna är det deras första arbete i Sverige och har äntligen fått komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Vissa har kämpat i flera år, men nu genom oss kommit ut i arbete. Den glädjen går inte att sätta något pris på.

Avslutningsvis: Hur gör man för att ta kontakt med er om man behöver ert stöd?

– Du är varmt välkommen att ta kontakt med oss genom att ringa eller mejla, informerar Farzad. Vår kontaktuppgifter finns här.

– Vill du bli inskriven är det viktigt att berätta för din handläggare att du vill välja oss. Vi heter Proper Syd i samarbete med Effektiv Matchning, avslutar Matilda.

Tack Farzad och Matilda för ett givande samtal med värdefulla tankar samt konkreta tips i dagens unika situation.

Nu hjälps vi åt. Tillsammans.

Sanna Johansson
Rekryteringskonsult på Effektiv