Vinterturné med landslaget eller Portsmouth FC?

Jag tyckte kontraktet såg spännande ut, jag hade inte fått så mycket ersättning i min karriär innan så det skulle bli ett rejält lyft att gå över till Portsmouth FC. Efter att det presenterades så försvann Terry. 10 minuter senare så satt han på scen, han brukade tydligen sjunga och spela på sin klubb. Lite överraskande att några timmar innan så stod han och skrek på en fotbollsplan och nu satt han vid ett piano och sjöng några låtar. När han kom och satte sig igen så frågade han hur det kändes? ”I´ve got a big klump in my stomach” sa jag, men så sa jag att det är väldigt smickrande. Jag skulle hem och fundera lite och återkomma inom några dagar.

Väl hemma så diskuterades det om jag skulle få åka med landslaget på en vinterturné. Så valet var nu lite tuffare om jag skulle hoppa på detta äventyret eller att välja att stanna kvar i Elfsborg och spela i Allsvenskan. Jag hade även andra klubbar att välja på, i Spanien, Norge och Danmark.

Efter många tankar fram och tillbaka så valde jag att i november 1996 flytta till England och Portsmouth FC. Valet blev efter att jag hade pratat med Anders Lindroth. Han var i början mest förbannad på mig för att jag hade åkt över och han inte ville förlora mig, men när jag väl bestämt mig så var han den förste att önska mig lycka till och att det var självklart att jag skulle ta den chansen. Engelsk fotboll passar dig alldeles perfekt!

Efter två veckor i England och jag fortfarande inte hade blivit spelklar undrade jag vad som händer? Portsmouth skyllde på att Elfsborg inte hade skickat in papperna till förbundet och Elfsborg väntade på pengarna i övergången. Idag kan jag berätta att mitt kontrakt gick ut med Elfsborg efter -96 men jag sa till Portsmouth att jag hade kontrakt så dom var tvungna att betala pengar för mig (mest för att Elfsborg skulle få pengar). Till slut hade det blivit en stor soppa av alltihopa! Agenten hade gått till Elfsborg och Åke och Stig Larsson, och frågat vad man ville ha för mig, dom sa 750 000:- . Sen hade agenten pratat med Pompey och frågat vad dom ville betala för mig, dom svarade 2 000 000:- . Efter detta så fick Elfsborg ett fax av agenten som skrev, ni kommer få in 2 000 000:- på ert konto, av dessa så skall ni betala in 1 250 000:- till detta kontot xxx. Åke ringde mig och förstod inte varför dom skulle göra så. Jag fick börja undersöka och insåg till slut att det var något lurt i affären. Agenten försökte tjäna lite extrapengar själv tydligen!

Till slut löste det sig och jag gjorde ett kort inhopp på några minuter bort mot Sheffield United. Men min riktiga debut skulle bli på Fratton Park där vi mötte Huddersfield Town FC. Borås Tidning hade till och med kommit över för att göra ett reportage om matchen. Det kunde inte ha blivit mer lyckat! Jag gjorde två mål, spelade fram till ett mål inför en fullsatt arena och vi vann med 3-1. Jag blev även matchens lirare. Super super Swede, super super Swede, super Matty Svensson sjöng hela Fratton Park. Lyckan var total! Eftersom jag spelade väldigt tufft så hamnade jag ofta i att motspelare blev skadade och förbannade på mig, men det som var bäst då var min anfallskollega Lee Bradbury. Han var fostrad i armén och en tuff jäkel som gick in emellan om det var  någon som var på mig eller som hade sparkat ner mig.

Men i min andra match i England, borta mot Reading så hände något som inte hör till vanligheterna…..

Mathias Svensson

VD